O kolejnych narzędziach modułowych do pojazdu Nexat pisaliśmy już wielokrotnie. Oprócz modułu do zbioru zbóż, Nexat może pracować z pielnikiem Einböck ChopStar-Max, rozsiewaczem nawozu marki Amazone, czy aplikatorem Evers i beczką Wienhoff.
W odpowiedzi na rosnące potrzeby gospodarstw wielkoobszarowych w zakresie rozdrabniania resztek po zbiorze kukurydzy, niemiecka firma Eidam Landtechnik przygotowała nowe rozwiązanie – wał nożowy o niespotykanej dotąd szerokości roboczej aż 14 m. Narzędzie zostało zaprojektowane z myślą o współpracy z największym na świecie rolniczym nośnikiem narzędzi – pojazdem Nexat. Innomade to wał nożowy w układzie tandem złożony z segmentów o szerokości 1 m. Takie rozwiązanie pozwala szybko i skutecznie rozdrabniać ściernisko po kukurydzy oraz rośliny okrywowe na ogromnych powierzchniach.
Uniwersalny wał nożowy do Nexata
Wał nożowy Innomade może współpracować z innymi maszynami, tj. siewniki, brony talerzowe czy kultywatory, co czyni go narzędziem wszechstronnym i gotowym do pracy w zróżnicowanych warunkach. Ułożone spiralnie ostrza wału zapewniają równomierne cięcie na całej szerokości roboczej.
Testowany w trudnych warunkach
Pierwszy model wału nożowego został przetestowany w gospodarstwie w Niemczech, a następnie przewieziony na Ukrainę. Wał sprzężony z pojazdem Nexat pracującym z prędkością 16-18 km/h zapewnia wydajność około 25 ha/h. Jak podaje producent, tak szybką pracę umożliwiają nowoczesne rozwiązania techniczne i solidna konstrukcja, dostosowana do trudnych warunków polowych.
Najszerszy wał nożowy marki Eidam
Najnowszy wał nożowy o szerokości 14 m stworzony do pracy z pojazdem Nexat to nie jedyne rozwiązanie oferowane przez Eidam Landtechnik. Firma ma również w ofercie model MW1200 o szerokości 12 m, który stanowi alternatywę dla rolników poszukujących narzędzi o podobnej wydajności, ale w wersji do tradycyjnych ciągników. Jak informuje producent, obydwa modele wałów zaprojektowano z myślą o szybkim i skutecznym rozdrabnianiu pozostałości roślinnych, co pomaga w przygotowaniu pola do kolejnych etapów uprawy.
S. Vale, opr. aj
źródło. profi.co.uk