Mają one wyłonić reprezentanta, który będzie reprezentował Polskę w zawodach EuroSkills 2020 w zakresie obsługi i naprawy maszyn ciężkich.
Hydraulika siłowa
Miłosz Augustyn, Piotr Bryszak i Marek Wiącek wzięli udział w dwudniowym szkoleniu w obsłudze stanowiska dydaktycznego WS290. Organizatorem tej części była firma Bosch Rexroth. Trener dr inż. Jarosław Biały omówił zasady działania układów hydrauliki siłowej. Wyposażono je w rozdzielacze sterowane elektrycznie, zawory proporcjonalne i współpracujące z nimi zadajniki sygnałów sterujących.
Rozdzielacz proporcjonalny
Zawodnicy mieli wykonać dwa zadania. Pierwsze polegało na zestawieniu układu pozwalającego na: trzystopniową regulację ciśnienia dostarczanego przez zasilacz hydrauliczny. W drugim należało wykorzystać rozdzielacz proporcjonalny wraz z zadajnikiem sygnału do wysterowania prędkości roboczej i drogi wyhamowania tłoczyska siłownika. Po uruchomieniu układów zawodnicy musieli dokonać pomiarów, zapisując je w protokole.
Finał eliminacji
Z kolejnymi trzema zadaniami zawodnicy zmierzą się już 17 września w Katedrze Inżynierii Biosystemów Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, gdzie odbędzie się finał eliminacji. Wtedy wyłoniony zostanie najlepszy kandydat do udziału w zawodach EuroSkills 2020, które odbędą się w styczniu 2021 r. w Grazu.
Z Poznania do Szanghaju
A już dzień później, czyli 18 września 10 najlepszych uczniów z całej Polski weźmie udział w finale tegorocznej edycji konkursu Młody Mechanik na Medal, który wyjątkowo odbędzie się w poznańskim Zespole Szkół Przyrodniczych. Dzięki porozumieniu Polskiej Izby Gospodarczej Maszyn i Urządzeń Rolniczych z Fundacją Rozwoju Systemu Edukacji, która koordynuje przegotowanie polskiej reprezentacji na zawody EuroSkills i WorldSkills trójka laureatów konkurs Młody Mechanik na Medal będzie mogła wziąć udział w przygotowaniach do startu w zawodach WorldSkills 2021, które odbędą się w Szanghaju. Źródło: PIGMiUR
Szkolenie z zakresu diagnostyki ciągników Steyr z serii Multi 4100.
EuroSkills 2020 – tak wyglądają przygotowania uczestników.
opr. jj