StoryEditor

Wartość nawozowa nawozów naturalnych

21.05.2020., 00:00h

Konieczność odnawiania zapasów materii organicznej w glebie oraz stale rosnące ceny nawozów azotowych sprawiają, że powraca zainteresowanie nawozami naturalnymi jako źródłami nie tylko próchnicy, lecz także składników pokarmowych. Zgodnie z Ustawą o nawozach i nawożeniu do nawozów naturalnych zalicza się obornik, gnojówkę i gnojowicę.

Spośród nawozów naturalnych  największe znaczenie ze względu wielostronne właściwości ma obornik. Skład chemiczny obornika, podobnie jak innych nawozów naturalnych, jest wypadkową wielu procesów i zmienia się w zależności od gatunku, żywienia i kierunku użytkowania zwierząt, a także warunków przechowywania tego nawozu. Dlatego przed przyoraniem obornika w celu oszacowania jego wartości nawozowej zaleca się wykonanie analizy jego składu chemicznego, co pozwala dokładnie określić ilości składników pokarmowych wniesionych do gleby z daną dawką obornika oraz oszacować, czy wprowadzone ilości nie przekraczają norm i są bezpieczne dla środowiska. Ze względu na dużą zawartość substancji organicznej obornik korzystnie wpływa na zwiększenie zapasów próchnicy w glebie, a dla roślin jest bogatym źródłem makro- i mikroelementów. Oczywiste jest to, że nawóz ten, ze względu na wolniejsze działanie, nie może zastąpić szybko działających nawozów mineralnych, ale na pewno jest najtańszym źródłem składników pokarmowych…

Więcej na ten temat można przeczytać na łamach czasopisma Agrotechnika w nr 9/2015 str. 19

22. wrzesień 2024 06:27