Potas ma ważne znaczenie dla przebiegu wielu podstawowych procesów metabolicznych i fizjologicznych zachodzących w roślinach, które wykazują ilościową (plon) oraz jakościową reakcję na nawożenie tym składnikiem.
Plonotwórczą rolę potasu należy rozpatrywać nie tyle w kontekście bezwzględnego zwiększenia plonów uprawianych roślin, ile w aspekcie minimalizacji działania czynników stresowych, zmniejszających potencjał plonowania i prowadzących do pogorszenia jakości plonu użytkowego. Optymalne odżywienie roślin potasem przyczynia się do:
- zwiększenia tolerancji na niedobór wody (rośliny efektywniej gospodarują wodą);
- zwiększenia odporności na niskie temperatury i wymarzanie (wynika to z korzystnego wpływu potasu na gospodarkę azotem i cukrami);
- zmniejszenia wrażliwości na stres wywołany nadmiernym dopływem światła (w wyniku kontroli produkcji aktywnych rodników tlenowych);
- zmniejszenia podatności na wyleganie (potas bierze udział w budowie tkanki mechanicznej);
- zwiększenia pobierania i wzrostu efektywności plonotwórczej pobranego azotu;
- zmniejszenia podatności na atak szkodników i porażenie przez choroby.