r e k l a m a

Partner serwisu

Przygotowanie sadzeniaków

Przygotowanie sadzeniaków

r e k l a m a

O powodzeniu produkcji ziemniaka w dużej mierze decyduje wartość nasienna sadzeniaka, na którą składa się głownie zdrowotność bulw oraz prawidłowe przygotowanie sadzeniaków.

Zdrowotność bulw jest oceniana porażeniem chorobami wirusowymi (odporność odmian i długość okresu od ostatniej wymiany sadzeniaków) oraz chorobami bakteryjnymi, grzybowymi i szkodnikami (sucha i mokra zgnilizna, rizoktonioza, parch, mątwik). Sadzeniaki powinny być wolne od tych chorób i szkodników. Do sadzenia należy stosować sadzeniaki pochodzące z plantacji o sprawdzonej zdrowotności, potwierdzonej paszportem. Paszport jest bowiem tym dokumentem, który potwierdza, że partia sadzeniaków w ocenie polowej, laboratoryjnej i ocenie cech zewnętrznych spełnia wymagania w zakresie zdrowotności i jakości.

Staranne przygotowanie sadzeniaków jest bardzo ważnym zadaniem, którego skutki są odczuwalne w okresie późniejszym. Wpływa ono na równomierny i prawidłowy wzrost roślin, na dobre wykorzystanie pola przeznaczonego pod uprawę ziemniaków oraz na zdrowotność roślin, a tym samym na plon. Jeżeli w gospodarstwie uprawia się ziemniaki na wczesny zbiór lub w systemie ekologicznym, to niezbędnym zabiegiem jest podkiełkowywanie sadzeniaków. Przy innych kierunkach produkcji zaleca się pobudzanie. Przed przystąpieniem do podkiełkowywania czy pobudzania ziemniaki trzeba przebrać, aby usunąć bulwy z objawami mokrej i suchej zgnilizny, ospowatości bulw, zarazy ziemniaka oraz uszkodzone mechanicznie.

Więcej o przygotowaniu sadzeniaków można przeczytać w najnowszym numerze Agrotechniki.

Nie znasz jeszcze magazynu profi? 

Zamów bezpłatny egzemplarz
Okładka Profi

Zobacz także

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody