r e k l a m a

Partner serwisu

O opłacalności uprawy ziemniaka

O opłacalności uprawy ziemniaka

r e k l a m a

Niekorzystna w ostatnich latach koniunktura wpływa na systematyczne ograniczanie areału upraw ziemniaków jadalnych. Warunkiem jej opłacalności jest spełnienie stale rosnących wymagań konsumentów.

Dla producenta oznacza to w pierwszej kolejności wytypowanie odmian o walorach poszukiwanych przez odbiorców, a jednocześnie optymalnych do uprawy w warunkach gospodarstwa. – Aby uzyskać wysoki plon ziemniaka o cechach jakościowych oczekiwanych przy zakupie, konieczne jest kompleksowe podejście do całego procesu produkcji już na etapie planowania. Pominięcie lub zlekceważenie jakiegokolwiek elementu agrotechniki obniża potencjał plonowania, a jakiekolwiek pogorszenie jakości bulw oznacza spadek opłacalności produkcji – podkreśla Hubert Michalak. W odwiedzonym przez nas 45-hektarowym gospodarstwie Michalaków z Baszkowa k. Sieradza udział ziemniaków w strukturze zasiewów zmniejsza się regularnie od 2013 roku. – Powodem jest lawinowy import z krajów UE – wyjaśnia rolnik.

Po pierwsze stanowisko

Jednym z podstawowych warunków uzyskania satysfakcjonującego, tak pod względem wielkości, jak i jakości, plonu jest zapewnienie wysokiej kultury stanowisku pod przyszłą plantację. W gospodarstwie państwa Michalaków ziemniak jadalny jest uprawiany na bardzo dobrych kompleksach żytnich z glebami klasy IIIa i IIIb. Jak podkreśla syn pana Huberta Adrian, wykorzystanie potencjału siedliska musi korelować z właściwą agrotechniką i dbałością o jego zasobność. Odpowiednie bilansowanie wszelkich niedoborów musi być poparte rzetelną wiedzą, uzyskiwaną w badaniach laboratoryjnych próbek. – Zawartość próchnicy i składników pokarmowych w glebie oraz jej odczyn sprawdzamy co 2 lata. Najczęstszych korekt wymaga wskaźnik kwasowości gleb, regulowany zabiegiem wapnowania – wyjaśnia rolnik. Niedobór składników pokarmowych jest ponadto uzupełniany obornikiem w dawce 40 t/ha, uzyskiwanym z utrzymywanego w gospodarstwie stada 55 sztuk bydła opasowego.

Więcej o opłacalności uprawy ziemniaka można przeczytać na łamach czasopisma Agrotechnika w nr 5/2016

Nie znasz jeszcze magazynu profi? 

Zamów bezpłatny egzemplarz
Okładka Profi

Zobacz także

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody