r e k l a m a

Partner serwisu

Młody ziemniak – tradycja i smak

Młody ziemniak – tradycja i smak

r e k l a m a

Świeże ziemniaki ciągle cieszą się dużą popularnością na polskich stołach, szczególnie te pierwsze, pochodzące z uprawy na bardzo wczesny zbiór, które można nabyć już w końcu maja.

Uprawiając ziemniaki na bardzo wczesny zbiór i chcąc uzyskać satysfakcjonujący plon po 40 dniach od wschodów, należy pamiętać o optymalnym do kierunku użytkowania doborze odmiany oraz właściwym systemie uprawy.

Uprawa ziemniaków przeznaczonych na bardzo wczesny zbiór jest przedsięwzięciem koszto- i pracochłonnym. Sporządzając analizę ekonomiczną opłacalności tego typu uprawy, rolnik musi uwzględnić zmienność warunków pogodowych okresu wegetacji, kiedy sadzeniaki lub rośliny są narażone na wiosenne przymrozki. Powodzenie uprawy ziemniaków na wczesny zbiór zależy również od warunków wilgotnościowych. W początkowej fazie wzrostu roślina wspomaga się wodą dostępną w bulwie, ale niedobór wody w czerwcu hamuje wzrost i rozwój nowo wytworzonych bulw ograniczając potencjał uzyskanego plonu, w szczególności frakcji handlowej (powyżej 28 mm). Im wcześniej uzyskamy określony plon, tym większa jest opłacalność uprawy. Ceny tego warzywa przeznaczonego na bezpośrednie spożycie zmieniają się z dnia na dzień. Im wcześniej, tym mniejsza jest ich ilość na rynku, a tym samym wyższa cena. Na poziom cen tej „nowalijki” wpływa również import z takich krajów, jak np.: Egipt, Izrael czy Maroko.

Wybór odmiany

Obecnie w Polsce są zarejestrowane 93 odmiany ziemniaka (stan na 1.12.2018), spośród których 14 to kreacje bardzo wczesne o długości wegetacji nieprzekraczającej 110 dni. Dobrze znane wielu rolnikom odmiany krajowe, takie jak: Denar, Lord, Miłek, oraz zagraniczne: Impala, Riviera oraz Viviana, w najwcześniejszych terminach zbioru (po 40 dniach od pełni wschodów) dają plon na poziomie 140–180 dt/ha, a w bardzo korzystnych warunkach przekraczające 200 dt/ha. Przy wyborze odmiany, oprócz szybkiego przyrostu masy bulw, warto zwracać uwagę również na cechy jakościowe. Należy uwzględnić typ kulinarno-użytkowy oraz właściwości morfologiczne bulw. Kształt, regularność zarysu, głębokość oczek, barwa miąższu i wygląd skórki to cechy, dzięki którym konsument podejmuje decyzję o zakupie poszczególnych odmian ziemniaków.

Więcej o uprawie ziemniaków można przeczytać w najnowszym numerze Agrotechniki.

Nie znasz jeszcze magazynu profi? 

Zamów bezpłatny egzemplarz
Okładka Profi

Zobacz także

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody