Świeże ziemniaki ciągle cieszą się dużą popularnością na polskich stołach, szczególnie te pierwsze, pochodzące z uprawy na bardzo wczesny zbiór, które można nabyć już w końcu maja.
Uprawiając ziemniaki na bardzo wczesny zbiór i chcąc uzyskać satysfakcjonujący plon po 40 dniach od wschodów, należy pamiętać o optymalnym do kierunku użytkowania doborze odmiany oraz właściwym systemie uprawy.
Uprawa ziemniaków przeznaczonych na bardzo wczesny zbiór jest przedsięwzięciem koszto- i pracochłonnym. Sporządzając analizę ekonomiczną opłacalności tego typu uprawy, rolnik musi uwzględnić zmienność warunków pogodowych okresu wegetacji, kiedy sadzeniaki lub rośliny są narażone na wiosenne przymrozki. Powodzenie uprawy ziemniaków na wczesny zbiór zależy również od warunków wilgotnościowych. W początkowej fazie wzrostu roślina wspomaga się wodą dostępną w bulwie, ale niedobór wody w czerwcu hamuje wzrost i rozwój nowo wytworzonych bulw ograniczając potencjał uzyskanego plonu, w szczególności frakcji handlowej (powyżej 28 mm). Im wcześniej uzyskamy określony plon, tym większa jest opłacalność uprawy. Ceny tego warzywa przeznaczonego na bezpośrednie spożycie zmieniają się z dnia na dzień. Im wcześniej, tym mniejsza jest ich ilość na rynku, a tym samym wyższa cena. Na poziom cen tej „nowalijki” wpływa również import z takich krajów, jak np.: Egipt, Izrael czy Maroko.
Wybór odmiany
Obecnie w Polsce są zarejestrowane 93 odmiany ziemniaka (stan na 1.12.2018), spośród których 14 to kreacje bardzo wczesne o długości wegetacji nieprzekraczającej 110 dni. Dobrze znane wielu rolnikom odmiany krajowe, takie jak: Denar, Lord, Miłek, oraz zagraniczne: Impala, Riviera oraz Viviana, w najwcześniejszych terminach zbioru (po 40 dniach od pełni wschodów) dają plon na poziomie 140–180 dt/ha, a w bardzo korzystnych warunkach przekraczające 200 dt/ha. Przy wyborze odmiany, oprócz szybkiego przyrostu masy bulw, warto zwracać uwagę również na cechy jakościowe. Należy uwzględnić typ kulinarno-użytkowy oraz właściwości morfologiczne bulw. Kształt, regularność zarysu, głębokość oczek, barwa miąższu i wygląd skórki to cechy, dzięki którym konsument podejmuje decyzję o zakupie poszczególnych odmian ziemniaków.
Więcej o uprawie ziemniaków można przeczytać w najnowszym numerze Agrotechniki.