Tegoroczne plony pszenicy mogą być niższe niż w zeszłym roku. Do końca lipca br. zebrano ziarno z około 20% areału. Niewykluczone, że pszenicy konsumpcyjnej będzie mniej niż w zeszłym roku, Problemy z jakością spodziewane są zwłaszcza w tych rejonach kraju, gdzie deszcze były długotrwałe i intensywne, podaje FAMMU/FAPA.
Wśród rolników pojawiają się głosy, że w zebranym ziarnie pszenicy jest zbyt mała zawartość glutenu i białka. Ujemnie na jakość ziarna wpłynęły nie tylko obfite deszcze, ale także wysokie temperatury w pełni sezonu wegetacyjnego.
Zawartość glutenu i białka warunkuje wartość technologiczną mąki. Minimalna zawartość białka w ziarnie na cele chlebowe wynosi 11,5% s.m, zaś glutenu 25%.
Gluten składa się z dwóch frakcji białka – gliadyny i gluteniny. Dzięki zdolności wiązania wody, nadaje elastyczność ciastu. Jego zawartość w ziarnie badana jest pod względem ilościowym i jakościowym. Im większa zawartość białka w ziarnie, tym większa zawartość glutenu. Z kolei na ilość białka w ziarnie wpływa w dużej mierze poziom nawożenia azotowego. Przy stosowaniu wyższych dawek azotu można spodziewać się większej ilość białka ogólnego, natomiast jego skład i właściwości zależą od danej odmiany pszenicy.