StoryEditor

Święto chleba i ziemniaka

21.05.2020., 00:00h

W pierwszą niedzielę października br. na Rynku Nowego Miasta w Warszawie odbyło się XII Warszawskie Święto Chleba – doroczna impreza organizowana przez Centralną Bibliotekę Rolniczą im. Michała Oczapowskiego, której głównym celem jest popularyzacja tradycji wsi mazowieckiej, jej obrzędów związanych z chlebem oraz prezentacja tradycyjnych wyrobów artystycznych i kulinarnych. Imprezie towarzyszyły XXI Krajowe Dni Ziemniaka, zorganizowane przez Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie.

Świętowanie rozpoczęło się o godz. 10:00 od uroczystej Mszy Św. w Kościele Św. Anny. Po nabożeństwie, przy akompaniamencie kapel, sprzed budynku Biblioteki ruszył w kierunku sceny ustawionej na Rynku Nowego Miasta kolorowy korowód wieńców i chlebów dożynkowych. Na estradzie chleby wręczano gospodarzom i gościom honorowym Święta z zachowaniem tradycyjnych, ludowych zwyczajów towarzyszących takiej uroczystości.

Na przybyłych na Rynek Nowego Miasta mieszkańców Warszawy oraz turystów czekały liczne atrakcje. Do wspólnej zabawy zachęcały występy kapel i zespołów ludowych z Mazowsza i innych regionów kraju. Tradycyjnie już odbywał się kiermasz wyrobów piekarskich, cukierniczych, pszczelarskich oraz żywności ekologicznej. Nie zabrakło również wyrobów twórców ludowych, którzy prezentowali i sprzedawali swoje rękodzieła.

Z myślą o konsumentach ziemniaka, w sercu stolicy odbyło się również spotkanie branży ziemniaczanej. Hodowcy i firmy handlowe zaprezentowały kolekcję ponad 90 odmian ziemniaka zarejestrowanych w COBORU. Smakosze  mieli okazję do degustacji ziemniaków poszczególnych odmian w postaci gotowanej prosto po wyjęciu z wody, lub ugotowanych w zupie ziemniaczanej. W tym roku pogoda dopisała, więc warszawiacy tłumnie zjawili się na Rynku Nowego Miasta i wśród bogatej oferty z pewnością każdy znalazł coś dla siebie.

Fot. B. Szyndel
17. maj 2024 19:58