r e k l a m a

Partner serwisu

Sucha zgnilizna kapustnych – wróg numer jeden rzepaku

Sucha zgnilizna kapustnych – wróg numer jeden rzepaku

r e k l a m a

Ze względu na długi okres wegetacji, rzepak bardziej niż inne gatunki jest narażony na porażenie przez organizmy chorobotwórcze. Jesienna ochrona rzepaku przed chorobami jest złożona i polega nie tylko na stosowaniu środków chemicznych. 

Pierwszym etapem zapobiegania chorobom jest wybór odmiany i stanowiska, na którym ma być uprawiany rzepak. Najlepiej, żeby odmiana charakteryzowała się determinowaną przez geny wysoką odpornością na porażenie przez sprawców chorób rzepaku. Spośród około 700 odmian zarejestrowanych w Europejskim Katalogu Odmian (CCA) i kilkudziesięciu w Krajowym Rejestrze COBORU, tylko niektóre w swojej charakterystyce mają zaznaczoną cechę genetycznie warunkowanej odporności na porażenie przez jednego ze sprawców suchej zgnilizny kapustnych czy kiły kapusty.

Objawy i zwalczanie

Sucha zgnilizna kapustnych jest główną jednostką chorobową w uprawie rzepaku. Występuje w Polsce powszechnie i stanowi problem o znaczeniu ekonomicznym. Sprawcy choroby – grzyby rodzaju Leptosphaeria spp., stadium konidialne Phoma lingam – początkowo powodują chlorotyczne, owalne plamy, niewielkich rozmiarów. Po kilku dniach pojawiają się nekrozy o barwie jasnoszarej, beżowej, jasnobrązowej, a na ich powierzchni można zauważyć czarne punkty. Są to owocniki – piknidia stadium konidialnego sprawców choroby. Plamy mają różny kształt w zależności od położenia na liściu. Jeżeli plama przylega do nerwów liścia, to często jest kanciasta, jeżeli jest od nich oddalona, z reguły przybiera kształt owalny.

Więcej o suchej zgniliźnie można przeczytać w najnowszym numerze Agrotechniki  9/2016

Nie znasz jeszcze magazynu profi? 

Zamów bezpłatny egzemplarz
Okładka Profi

Zobacz także

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody