W sierpniu bieżącego roku zanotowano piąty, kolejny miesięczny spadek globalnych, reprezentatywnych cen żywności (spadek o 3,6%). Osiągnęły one najniższy poziom od września 2010 r. Zmniejszyły się ceny wszystkich artykułów z wyjątkiem mięsa.
W największym stopniu spadły ceny produktów mleczarskich. Zmniejszyły się one o 11,2% i o 18,9%, w porównaniu z lipcem oraz czerwcem bieżącego roku. Było to wynikiem wysokiej produkcji i ograniczenia eksportu produktów mleczarskich, głównie do Rosji oraz pełnego mleka w proszku do Chin.
Już wcześniej zanotowano znaczny spadek cen kukurydzy, pszenicy i niektórych roślin oleistych dzięki obfitym zbiorom. Spadek ten postępował dalej w sierpniu. Ceny zbóż w sierpniu były o 1,5% niższe niż w lipcu i o 11,7% niższe niż rok wcześniej. Ceny olei roślinnych w sierpniu bieżącego roku były o 8% mniejsze niż w lipcu i najniższe od listopada 2008 r.
Ceny cukru spadły o 5,6%, w porównaniu z poprzednim miesiącem i były o 1,1% wyższe niż przed rokiem. Natomiast ceny mięsa, choć od lipca do sierpnia spadły o 1,2%, to były o 14% wyższe niż rok wcześniej.