W 2014 r. ceny rzepaku, śruty i oleju rzepakowego były znacznie niższe niż w 2013 r. Najgłębsze obniżki cen zaobserwowano w przypadku oleju rzepakowego. Według MRiRW, cena netto tego produktu (rafinowanego) na krajowym rynku w 2014 r., liczona jako średnia arytmetyczna, wyniosła ok. 3160 zł/t i była o 17% niższa niż w 2013 r. Dla porównania, średnia cena zbytu netto śruty rzepakowej w zakładach tłuszczowych wyniosła 900 zł/t, co oznacza 10-procentowy spadek w relacji rocznej. Natomiast przeciętne ceny zakupu rzepaku były o 12-15% niższe niż w 2013 r.
Podobne tendencje cenowe obserwowano na rynku światowym, gdzie w ub.r. także najbardziej potaniały oleje roślinne. Miało to związek ze stosunkową wysoką ich podażą i hamującym wzrostem popytu zgłaszanego przez sektor biopaliw. Wg OilWorld, potencjał dalszych spadków cen olejów jest jednak ograniczony, przynajmniej w I połowie 2015 r., ze względu na stosunkowo niewielki wzrost ich produkcji w bieżącym sezonie.