StoryEditor

Soja w Winnej Górze

21.05.2020., 00:00h

1 września 2014 r. w Polowej Stacji Doświadczalnej IOR-PIB w Winnej Górze (woj. wielkopolskie) odbył się Dzień Soi. Instytut przy współpracy z Krajowym Zrzeszeniem Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych, Hodowlą Soi AgroYoumis Polska, Saatbau Polska i Unipasz Siemiatycze zorganizował spotkanie w imieniu Konsorcjum POLSOJA realizującego projekt „Unowocześnienie technologii uprawy konwencjonalnych odmian soi w warunkach Polski”.

Doświadczenia polowe założone w Winnej Górze miały na celu dostarczenie informacji na temat kompleksowej uprawy soi. Wiedza ta jest bardzo pożądana, bo uprawa z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem, a badania są prowadzone od niedawna.

Na poletkach doświadczalnych były prowadzone m.in. doświadczenia rozpoznawcze z różnymi kombinacjami herbicydów. Obecnie nie ma zarejestrowanych środków do zwalczania chwastów w uprawie w soi. Rolnicy podkreślali, że w tym roku wystąpiły problemy z odchwaszczaniem.

W trakcie zwiedzania poletek doświadczalnych, uczestnicy spotkania zwrócili uwagę na wysokość osadzenia pierwszego strąka, która warunkuje poziom strat podczas zbioru. W niektórych przypadkach pierwszy strąk znajdował się na wysokości 3–4 cm. Dwie najwcześniejsze odmiany soi – Augusta i Annushka, według naukowców obecnych na spotkaniu, były gotowe do zbioru. Pozostałe odmiany – Aldana, Mavka, Lissabon i Merlin – w wielu miejscach były jeszcze w pełni zielone. Liczne strąki na roślinach zapowiadają wysokie plony.

23. listopad 2024 22:05