Na początku 2014 roku do krajowego rejestru wpisano jedną odmianę pszenżyta jarego – Mazur. Wszystkie 10 obecnie zarejestrowanych odmian tego gatunku pochodzi z hodowli krajowych – Hodowli Roślin Strzelce Grupa IHAR i DANKO Hodowli Roślin.
W tabeli zamieszczono wyniki doświadczeń PDOiR z lat 2012–2014 dla dziewięciu zarejestrowanych odmian pszenżyta jarego (dla odmiany Legalo brak wyników wartości gospodarczej). Odmiany pszenżyta jarego corocznie są testowane w około 30 doświadczeniach w ramach systemu Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego i Rolniczego (PDOiR). Doświadczenia te są prowadzone na dwóch poziomach agrotechniki – przeciętnym (a1) i intensywnym (a2). Poziom a2 w pszenżycie jarym obejmuje dodatkowo dwa zabiegi fungicydowe połączone ze stosowaniem nawozów dolistnych. Nie stosuje się natomiast regulatorów wzrostu (brak zarejestrowanych środków), a nawożenie azotowe na obu poziomach jest jednakowe i średnio wynosi około 90 kg N/ha.
Pszenżyto jare jest zbożem uprawianym na cele pastewne, dlatego o wyborze odmiany do uprawy decyduje głównie plenność. W ostatnim trzech latach w doświadczeniach PDOiR, zarówno na poziomie a1, jak i a2, najlepiej plonowała nowo zarejestrowana odmiana Mazur. Nieznacznie gorsze wyniki uzyskały odmiany Milewo i Dublet. W roku 2014 wyraźnie gorzej niż w latach wcześniejszych plonowała odmiana Nagano, szczególnie na poziomie a1. Gorszy wynik tej odmiany wynikał głównie z dużego porażenia rdzą żółtą, na którą odmiana Nagano wykazuje małą odporność.
Więcej na ten temat można przeczytać na łamach czasopisma Agrotechnika w nr 2/2015 str. 13