StoryEditor

Prognozy FAO dla światowego rynku olejów roślinnych i tłuszczów w sezonie 2014/15

21.05.2020., 00:00h

W opublikowanym w październiku raporcie eksperci FAO przedstawili swoje prognozy dotyczące rozwoju sytuacji na wybranych rynkach rolnych w sezonie 2014/15.

W przypadku olejów roślinnych i tłuszczów spodziewane jest wyraźne wyhamowanie wzrostu ich światowej produkcji. Wg FAO, w sezonie 2014/15 wyniesie ona 207,5 mln t i będzie większa o 2-3% w stosunku do sezonu poprzedniego.

Dla porównania, w sezonie 2013/14 odnotowano blisko 7-procentowy wzrost. Konsumpcja olejów i tłuszczów prawdopodobnie zwiększy się bardziej niż produkcja, bo o 4% do 206,6 mln t. Większemu zużyciu tych produktów na cele żywnościowe i przemysłowe sprzyjać będzie m.in. rosnąca liczba ludności na świecie i poprawa sytuacji gospodarczej, szczególnie w krajach azjatyckich, jak również spadek cen olejów. Eksperci FAO zwracają uwagę, że trudno w tej chwili dokładnie określić, jak w bieżącym sezonie będzie kształtował się popyt na oleje zgłaszany przez sektor biopaliw, ze względu na zmieniające się regulacje prawne w tym zakresie.

Prawdopodobnie zużycie olejów i tłuszczów będzie o ok. 0,9 mln t mniejsze od produkcji, co pozwoli na utrzymanie zapasów końcowych na dość wysokim poziomie, zbliżonym do tego na koniec sezonu 2013/14. Choć relacja zapasów do konsumpcji w ujęciu globalnym (17,0%) może być nieco niższa niż w sezonie ubiegłym (17,5%), w przypadku krajów należących do największych eksporterów (tj. Malezji, Indonezji, Brazylii, Argentyny, Stanów Zjednoczonych oraz Kanady) wskaźnik ten zwiększy się do 12,7% z 9,5% w sezonie 2013/14. Biorąc pod uwagę prognozy stosunkowo korzystnych uwarunkowań popytowo-popytowych, można przypuszczać, że światowe ceny olejów będą kształtować się na dosyć niskim poziomie zbliżonym do obecnego.

Jeśli chodzi o handel olejami w skali globalnej, wg ekspertów FAO, w sezonie 2014/15 można spodziewać się dalszego jego rozwoju. Jednak tempo wzrostu wyhamuje w porównaniu do obserwowanego w poprzednich latach. Wpływ na to będą miały m.in. ograniczona wielkość nadwyżki eksportowej w niektórych krajach eksporterach oraz stosunkowo duża podaż olejów w krajach należących do czołówki największych importerów.

W obrocie zwiększy się ilość oleju sojowego oraz nieznacznie oleju palmowego (po spadku odnotowanym w sezonie ubiegłym), natomiast może zmniejszyć się wolumen oleju rzepakowego i słonecznikowego.

20. wrzesień 2024 18:49