StoryEditor

Prognozy dla światowego rynku śrut oleistych w sezonie 2014/15

21.05.2020., 00:00h

Spodziewana rekordowo wysoka światowa podaż nasion roślin – w szczególności soi – w bieżącym sezonie 2014/15 przełoży się na rekordowo wysoką produkcję śrut. Jednocześnie zwiększy się ich zużycie, jednak w mniejszym stopniu niż produkcja czy podaż. Pozwoli to na istotne zwiększenie zapasów śrut na koniec sezonu. Takie wnioski płyną z jednego z ostatnich raportów FAO, opublikowanego w październiku br.

Globalna podaż śrut, rozumiana jako suma produkcji i zapasów początkowych zwiększy się o 8–9% r/r, do 159 mln t. W nieco mniejszym stopniu wzrośnie zużycie śrut, bo o 6% r/r. Niemniej, eksperci FAO podkreślają, że przyrost konsumpcji w bieżącym sezonie będzie i tak większy niż obserwowany w poprzednich latach. Do większego zużycia śrut przyczyni się m.in. poprawa sytuacji gospodarczej w niektórych krajach, a co za tym idzie rosnącej zapotrzebowanie na produkty pochodzenia zwierzęcego, jak również oczekiwane spadki światowych cen śrut. Z drugiej strony popyt na śruty w niektórych regionach może tłumić/osłabiać duża dostępność zbóż paszowych.

Tak jak w ostatnich latach, również w bieżącym sezonie największy wzrost konsumpcji śrut spodziewany jest w krajach rozwijających się, w szczególności w azjatyckich. Większa konsumpcja śrut oczekiwana jest także w Brazylii i Argentynie, czemu będzie sprzyjać z jednej strony większa produkcja w tych krajach, a z drugiej rozwijający się eksport mięsa.

Również w krajach rozwiniętych prognozowany jest wzrost zużycia śrut. W Stanach Zjednoczonych na wzrost konsumpcji tych surowców powinny wpłynąć m.in. większa produkcja, spadek cen oraz większe zapotrzebowanie zgłaszane przede wszystkim przez sektor drobiarski. Znacznie mniejszy wzrost zużycia przewidywany jest w UE, która jest drugim – po Chinach – największym konsumentem śrut na świecie, ze względu na dużą dostępność zbóż paszowych.

Z uwagi na to, że prognozowany wzrost zużycia śrut na świecie będzie prawdopodobnie mniejszy niż wzrost ich podaży, zapasy na koniec bieżącego sezonu będą istotnie wyższe r/r. Wg ekspertów FAO, wzrosną one o 19% r/r, tj. 4 mln t w ekwiwalencie białka.

Relacja zapasów do konsumpcji dla śrut w sezonie 2014/15 wyniesie 19,6% wobec 17,4% w sezonie poprzednim. Oznacza to, że istnieją fundamentalne podstawy do niższych cen tych surowców niż w sezonie 2013/14.

25. listopad 2024 23:53