Podczas Gali Konkursu Prezydent RP Bronisław Komorowski wręczył Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski Arturowi Maciejowi Paradowskiemu – prezesowi Stowarzyszenia AgroBiznesKlub, za wybitne zasługi dla rozwoju przedsiębiorczości i za osiągnięcia w działalności charytatywnej i społecznej oraz uhonorował Mistrzów i Laureatów Krajowych AgroLigi 2013.
Wyniki konkursu AgroLiga 2013 – kategoria Rolnicy
Mistrzem Krajowym AgroLigi 2013 zostali:- Monika i Tomasz Bankiewicz, Komorów, woj. mazowieckie;
- Maria i Janusz Szczypior, Łyśniewo Sierakowickie, woj. pomorskie;
- Halina i Zbigniew Kądziołka, Krajów, woj. dolnośląskie;
- Iwona i Robert Bonieccy, Małszyce, woj. kujawsko-pomorskie;
- Izabela i Paweł Chojnaccy, Broszki, woj. łódzkie;
- Lucyna i Stanisław Zelek, Bieławoda, woj. małopolskie;
- Patrycja i Wojciech Pruszkowscy, Stare Jemielite, woj. podlaskie;
- Lucyna i Tadeusz Kozar, Dziekanów, woj. lubelskie;
- Mariusz Bugaj, Drwalewice, woj. lubuskie;
- Monika i Marcin Chrząszcz, Mionów, woj. opolskie;
- Marta i Krzysztof Wilk, Kosowy, woj. podkarpackie;
- Alicja i Paweł Baran; Dzwonowice, woj. śląskie;
- Elżbieta i Krzysztof Bujak, Bełzów, woj. świętokrzyskie;
- Michał Szadkowski, Szarek, woj. warmińsko-mazurskie;
- Grażyna i Grzegorz Bzdęga; Sarbinowo, woj. wielkopolskie;
- Danuta i Stanisław Balińscy, Darskowo, woj. zachodniopomorskie.
Kategoria Firmy
Mistrz Krajowy AgroLigi 2013:- Mazurskie Miody Bogdan Piasecki, Tomaszkowo, woj. warmińsko-mazurskie
- Sadowniczy Zakład Doświadczalny Instytutu Ogrodnictwa Brzezna Sp. z o.o., Brzezna, woj. małopolskie
- AGRO-MASZ Paweł Nowak, Strzelce Małe, woj. łódzkie;
- Grupa Producentów Warzyw Szklarniowych VegaPOL Sp. z o.o., Janów, woj. mazowieckie;
- Zakład Produkcyjno-Usługowy CMOL-FRUT Stefan Wrzask, Cmolas, woj. podkarpackie;
- Grupa Producentów Owoców i Warzyw Sad Sandomierski Sp. z o.o., Sandomierz, woj. świętokrzyskie;
- Viva Natrura Gospodarstwo Rolne Magdalena i Sebastian Piekarz, Kamieniec, woj. zachodniopomorskie
- Pieczarkarnia Jan Pabierowski, Góra, woj. dolnośląskie;
- Przedsiębiorstwo Wielobranżowe INTER-VAX Wacław Górny Sp.J., Żnin, woj. kujawsko-pomorskie;
- Gminna Spółdzielnia„Samopomoc Chłopska”, Ludwinów, woj. lubelskie;
- Centrum Ogrodnicze i Motel Grzegorz Pintal, Gorzów Wielkopolski, woj. lubuskie;
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska, Olesno, woj. opolskie;
- MOTO-AGRO Jacek Błoch, Dariusz Dziuba Sp. J.; Białystok, woj. podlaskie;
- CEMAROL Sp. z o.o., Kobylnica, woj. pomorskie;
- Zakłady Mięsne „JÓZAN” Anna Kaczorowska, Rzeniszów, woj. śląskie;
- TOP S.C. H. Huszczak, B.A. Humerczyk, Rataje, woj. wielkopolskie.
Sylwetki Mistrzów Krajowych
Monika i Tomasz Bankiewicz prowadzą w Komorowie (woj. mazowieckie) 36-hektarowe gospodarstwo sadownicze MB (jego początki sięgają czasów dwudziestolecia międzywojennego), w którym blisko 24 ha zajmują owocujące jabłonie, natomiast na pozostałym areale znajdują się: szkółki, lasy oraz ziemia do rekultywacji pod sad. Nawożenie i ochrona jabłoni w gospodarstwie prowadzona jest zgodnie z Programem Integrowanej Produkcji, co gwarantuje wysoką jakość i zdrowe owoce. Jabłka deserowe z ich sadu w 90% są sprzedawane na eksport. Gospodarstwo jest w pełni zmechanizowane i nowoczesne – ma rozwinięty system nawodnieniowy oraz instalację przeciwprzymrozkową, dzięki której jest możliwa ochrona kwiatów przed zmarznięciem. W gospodarstwie wytwarza się sok jabłkowy pod marką Smaczek z Doliny Radomki, do którego owoce pozyskiwane są z własnego gospodarstwa oraz z sadów rosnących w Dolinie Radomki. Gospodarstwo, które posiada Certyfikat IP, GLOBALGAP i ma wdrożony system HACCP, zostało uhonorowane tytułem Wzorowy Ogrodnik 2012, zaś jego sok jabłkowy został uznany Produktem Roku 2012 oraz zdobył I nagrodę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.
Mazurskie Miody Bogdan Piasecki w Tomaszkowie (woj. warmińsko-mazurskie) jest firmą o wieloletniej tradycji pszczelarskiej (rok założenia 1964), zajmującą się obrotem (skup i konfekcjonowanie) miodu pszczelego i produktów pochodzenia pszczelego. Firma znana jest w kraju z wytwarzanych od 2007 r. Miodów Pitnych Niesyconych w pełnej gamie (czwórniaki, trójniaki, dwójniaki i półtoraki oraz alkoholi „mocnych” z miodem), opartych na tradycyjnych recepturach i produkowanych od 2011 r. wybornych trunków Okowita Miodowa Mazurska i Okowita Miodowa Warmińska. Jej wyroby wielokrotnie zdobywały prestiżowe nagrody i są dostępne w lokalnych sieciach handlowych i sklepach specjalistycznych w całej Polsce. Firma spełnia wszelkie wymogi UE związane z produkcją żywności – HACCP. Jako pierwsza z branży w Polsce w 2012 r. uzyskała prawo do posługiwania się certyfikatem jakości wg normy ISO 9001 i od 2006 r. jest członkiem Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.
Fot. B. Szyndel