Tegoroczne warunki pogodowe sprawiły, że zbiory rzepaku ozimego były opóźnione, a plony niższe od wcześniej prognozowanych. Również jakość zebranych nasion okazała się gorsza niż w ostatnich latach.
Plonowanie rzepaku było mniejsze niż zwykle głównie na Dolnym Śląsku i Opolszczyźnie, ale także na Kujawach i w Wielkopolsce. Wynikało to z deficytu opadów w maju oraz dużej presji chorób, zwłaszcza zgnilizny twardzikowej w końcowym okresie wegetacji. Stopień porażenia plantacji przez choroby pochodzenia grzybowego był często bardzo zróżnicowany, uzależniony od uprawianej odmiany oraz skuteczności prowadzonej ochrony. W efekcie wysokość zebranych plonów z poszczególnych plantacji w rejonie miała dużą rozpiętość. Tymczasem na północy kraju rzepak ozimy plonował lepiej, jednak ze względu na dużą ilość opadów w okresie dojrzewania, zbiór nasion był tam opóźniony i utrudniony.
W sezonie wegetacyjnym 2016/2017 w systemie Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego (PDO) realizowano łącznie 28 doświadczeń. Średni plon nasion rzepaku zebrany w doświadczeniach PDO wyniósł 44,2 dt/ha i był większy niż w roku 2016 o 5,1 dt/ha, czyli o 13%. W blisko połowie doświadczeń wysokość plonu odmian rzepaku zawierała się w przedziale 40–50 dt/ha, a w 22% – 30–40 dt/ha. W kilku doświadczeniach zebrano plon powyżej 50 dt/ha, natomiast w dwóch plon był mniejszy niż 30 dt/ha. Odmiany mieszańcowe plonowały średnio o 13% powyżej odmian populacyjnych. Na polach produkcyjnych plony rzepaku były przeważnie mniejsze, a rozpiętość uzyskanych plonów duża. Najczęściej zbierano od 2 do 3,5 dt/ha.
Gorsza jakość nasion
Nasiona często były zawilgocone, bowiem w wielu rejonach kraju deszczowa pogoda w okresie żniw przedłużała i utrudniała zbiór. W większym nasileniu takie warunki wystąpiły na północy kraju. Zbierane nasiona wykazywały podwyższoną wilgotność, wynoszącą przeważnie kilkanaście procent. Przedostająca się do pękających łuszczyn wilgoć powodowała w skrajnych przypadkach rozwój grzybów pleśniowych lub porastanie nasion. Magazynowanie takich nasion nastręczało wiele trudności, a przede wszystkim wymagało szybkiego osuszenia. W przeciwnym razie składowanie nadmiernie wilgotnych nasion mogło powodować pleśnienie i radykalną utratę wartości technologicznej. Wilgotność nasion przeznaczonych do przechowywania powinna wynosić około 7%.