StoryEditor

Odmiany ze Strzelec

21.05.2020., 00:00h

Hodowla Roślin Strzelce Sp. z o.o. Grupa IHAR oraz BASF Polska Sp. z o.o. zorganizowały 10 czerwca 2014 r. dni pola na polach głównej siedziby hodowli.

Spotkanie było okazją do zapoznania się ze strzeleckim dorobkiem odmianowym. Hodowla w Strzelcach słynie nie tylko ze zbóż, ale także z odmian rzepaku. Spośród wielu odmian rzepaku można było obejrzeć dobrze zapowiadającą się nowość – Brendy. Jest to odmiana populacyjna o wysokim potencjale plonowania. W doświadczeniach PDOiR w 2013 r. uzyskała wyniki plonowania zbliżone do 110% wzorca i była najwyżej plonującą odmianą populacyjną w woj. wielkopolskim, kujawsko-pomorskim oraz lubuskim. Swoją dobrą zimotrwałość potwierdziła podczas zimy w 2012 r. Na spotkaniu prezentowaną także – wierną w plonowaniu i znaną producentom – odmianę Monolit. Kolejny debiut miał średnio wczesny rzepak Konkret, który w doświadczeniach rejestrowych COBORU okazał się najwyżej plonującą odmianą w woj. wielkopolskim, kujawsko-pomorskim i lubuskim.

Dobrze rokującą na przyszłość odmianą pszenicy ozimej jest Bamberka, która w ostatnich latach nabiera szerszego znaczenia. Bamberka jest odmianą zarejestrowaną w 2009 r. w klasie A (odmiany jakościowe). Pod względem parametrów jakościowych jest bardzo stabilna. Wykazuje wysoką liczbę opadania, którą utrzymuje podczas przekropnych i przedłużających się żniw. We wszystkich latach badań w doświadczeniach PDOiR odmiana uzyskiwała wyniki plonowania powyżej wzorca, co świadczy o jest wysokim i bardzo stabilnym potencjale plonowania. Charakteryzuje się szybkim wiosennym startem i większą tolerancją na susze w okresie wypełniania ziarna po kwitnieniu.

Spośród wielu odmian pszenżyta ozimego na uwagę zasługiwały Wiarus i Tomko. Krótkosłomy Wiarus charakteryzuje się bardzo wysokim potencjałem plonowania oraz bardzo wysoką mrozoodpornością i bardzo dobrą odpornością na choroby grzybowe. Tomko jest średniej wysokości i również wyróżnia ją wysokie plonowanie przy jednocześnie wysokiej mrozoodporności. Wykazuje bardzo dobrą odporność na choroby grzybowe, a ziarno zawiera podwyższoną zawartość białka. Ponadto charakteryzuje ją zwiększona tolerancja na okresowe niedobory wody.

28. kwiecień 2024 06:05