Zainteresowanie uprawą pszenicy jarej w Polsce nie jest duże. W ostatnich latach średni krajowy udział tej formy w strukturze zasiewów zbóż nie przekraczał 5%.
W 2014 roku do krajowego rejestru pszenicy zwyczajnej jarej wpisano dwie nowe odmiany krajowej hodowli: Harenda (grupa B) i Mandaryna (grupa A), również dwie – Hewillę (grupa A) oraz Banti (grupa B) – skreślono. Obecnie krajowy rejestr liczy 27 odmian pszenicy zwyczajnej jarej i jedną pszenicy twardej. Dwie spośród odmian pszenicy zwyczajnej należą do grupy technologicznej elitarnej (E), 20 – do jakościowej (A), 4 – do chlebowej (B); w grupie C (pszenica pozostała, w tym pastewna) jest tylko jedna odmiana Radocha. W ciągu ostatnich lat zmniejszył się udział form zagranicznych na rzecz kreacji pochodzących z polskich hodowli. Liczba odmian zagranicznych w krajowym rejestrze pszenicy zwyczajnej wynosi obecnie pięć, co stanowi 19% wszystkich zarejestrowanych odmian tego zboża.
Więcej na ten temat można przeczytać na łamach czasopisma Agrotechnika w nr 1/2015 str. 9