StoryEditor

Objawy niedoboru składników pokarmowych

21.05.2020., 00:00h

Podstawowym sposobem identyfikacji głębokiego niedoboru składników mineralnych jest obserwacja jego objawów. Ujawniają się one na organach nadziemnych rośliny w charakterystycznej kolejności – liście, owoce, pędy. 

Liście są traktowane jako podstawowy organ diagnostyczny stanu odżywienia roślin. Rozróżnia się na nich dwa podstawowe rodzaje objawów niedoboru danego pierwiastka:

  • chlorozy, które definiuje się jako żółknięcie blaszki liściowej w następstwie zakłócenia syntezy chlorofilu (zielonego barwnika); są dwa podstawowe typy chlorozy: całkowita i międzynerwowa (międzynaczyniowa);
  • nekrozy są to obumarłe tkanki blaszki liściowej, które powstają w wyniku zaawansowanego stanu niedoboru składników mineralnych; istnieje kilka grup nekroz: wierzchołkowe, brzegowe (występujące na krawędziach blaszki liściowej), punktowe i nieregularne. Ponadto przy ocenie stanu odżywienia roślin należy brać pod uwagę takie cechy, jak: inne przebarwienia blaszki liściowej, a często także pędu, oraz zamieranie merystemów wierzchołkowych pędów oraz korzeni.

W zależności od składnika, pierwsze objawy jego niedoboru występują na liściach starszych lub młodszych, co wynika z ruchliwości składnika w roślinie. W razie wystąpienia niedoboru składniki ruchliwe przemieszczają się z organów starszych do młodszych, dlatego pierwsze jego objawy obserwuje się na liściach starszych. Natomiast niedobór składników mało ruchliwych w roślinie w pierwszej kolejności występuje na organach młodszych.

Poniżej są opisane i zilustrowane objawy niedoboru najważniejszych składników pokarmowych na przykładzie wybranych roślin uprawnych.

Azot

Charakterystycznym objawem niedoboru azotu jest wystąpienie chlorozy zwykle na całej blaszce liściowej (włącznie z nerwami). Chloroza ta pojawia się najpierw na starszych liściach, a w miarę pogłębiania deficytu obejmuje całą roślinę. Następnie wraz z postępowaniem deficytu liście zasychają i są odrzucane.

Więcej o ochronie zbóż można przeczytać w najnowszym numerze Agrotechniki  5/2017

21. wrzesień 2024 12:28