StoryEditor

O handlu i współpracy z Chinami w Poznaniu

21.05.2020., 00:00h

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki oraz wiceminister rolnictwa Chińskiej Republiki Ludowej Qu Dongyu uczestniczyli w VI posiedzeniu Polsko-Chińskiej Grupy Roboczej ds. współpracy w dziedzinie rolnictwa i gospodarki żywnościowej, które odbywało się na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich podczas Polagry.

Szefowie delegacji (polskiej i chińskiej) podpisali Porozumienie między Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rzeczpospolitej Polskiej a Ministerstwem Rolnictwa Chińskiej Republiki Ludowej o współpracy w ramach Polsko-Chińskiego Centrum Nauki i Technologii Rolnej. W stosunku do podobnego porozumienia z 2006 r. obecne zostało uzupełnione o obszary współpracy, w których instytuty badawcze rozważają możliwości realizowania wspólnych projektów. Niezależnie od podpisanego porozumienia polskie instytuty badawcze są otwarte na możliwość współpracy z chińskimi podmiotami.

Polska odnotowuje ujemne saldo handlowe w obrocie artykułami rolno-spożywczymi z Chinami. W 2013 r., w wyniku znacznego wzrostu eksportu i zmniejszenia importu, saldo było niemal dwukrotnie mniejsze niż w 2012 r.

W roku 2014 wartość eksportu do Chin wyniosła 163 mln euro i zwiększyła się w porównaniu do 2013 r. o 3,6%. W tym okresie nastąpił znaczący spadek eksportu mięsa wieprzowego do Chin (o 83%) z powodu wystąpienia ASF, natomiast można było zauważyć około trzykrotny wzrost eksportu mleka i produktów mlecznych.

Główne towary rolno-spożywcze eksportowane z Polski do Chin w 2014 r. to:

  • czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao – 37% całkowitej wartości eksportu do Chin
  • mleko i śmietana, zagęszczone – 14%
  • serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru – 10,9%,
  • mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone – 6,9%
  • przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione – 6,8%
  • mięso i jadalne podroby z drobiu – około 6%,

Główne towary rolno-spożywcze eksportowane z Polski do Chin w pierwszym półroczu 2015 r.:

  • serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru – 27% całkowitej wartości eksportu do Chin
  • mięso i jadalne podroby z drobiu
  • przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione
23. listopad 2024 04:42