Wysoki potencjał plonotwórczy jęczmienia ozimego sprawia, że gatunek ten staje się coraz bardziej popularny w naszym kraju, a areał jego uprawy sukcesywnie wzrasta.
W ostatnim dziesięcioleciu areał uprawy jęczmienia ozimego zwiększył się niemal dwukrotnie i w roku 2015 (według danych GUS) wyniósł 231 tys. ha. Jednak w porównaniu z innymi gatunkami, powierzchnia jego uprawy w Polsce jest wciąż stosunkowo mała i w strukturze zasiewów zbóż z mieszankami zbożowymi jęczmień ozimy stanowi obecnie niecałe 3% powierzchni.
Powierzchnia zakwalifikowanych plantacji nasiennych jęczmienia ozimego w 2015 r. była nieco większa niż w roku poprzednim i wyniosła 5,4 tys. ha. Jednak wzrost ten dotyczy głównie odmian z katalogu wspólnotowego CCA, których udział w ogólnej powierzchni plantacji nasiennych zwiększył się o blisko 15% i wynosi aktualnie prawie 3 tys. ha. Największy udział spośród odmian zarejestrowanych miała odmiana browarna Wintmalt (8,1%) oraz pastewne KWS Meridian (8,0%), Zenek (5,9%), Holmes (5,1%) i Souleyka (3,2%).
Krajowy rejestr roślin rolniczych liczy obecnie 27 odmian jęczmienia ozimego, w tym 25 typu pastewnego (22 wielorzędowe i 3 dwurzędowe) oraz dwie dwurzędowe browarne. Udział odmian zagranicznych wynosi 85%, tylko cztery pochodzą z polskiej hodowli.
W 2016 r. do Krajowego rejestru wpisano trzy nowe odmiany jęczmienia ozimego – Arenia, Nele i Kaylin. Wszystkie to odmiany wielorzędowe pastewne wyhodowane w Niemczech. Dodatkowo we wrześniu 2015 r. zarejestrowano jedną polską odmianę dwurzędową pastewną o nazwie Brosza. Jest to odmiana, która pozytywną opinię komisji uzyskała już wcześniej, jednak wpis do KR mógł nastąpić dopiero po uzyskaniu ostatecznych wyników badań OWT (odrębności, wyrównania i trwałości).
Więcej o odmianach jęczmienia można przeczytać w najnowszym numerze Agrotechniki 8/2016