Efektywna gospodarka azotem to zadanie nie tylko dla rolników, ale także dla doradców, zarówno rolnych, jak i środowiskowych. Chodzi bowiem o to, aby produktywność zastosowanego azotu kształtowała się na wysokim poziomie, lecz bez jednoczesnej redukcji plonu.
Jest to duże wyzwanie dla rolnictwa, gdyż w Polsce zaledwie 50% zastosowanego azotu jest produktywna. Co dzieje się z resztą? Z całej puli niewykorzystanego w danym sezonie azotu 50–100% rozproszy się w środowisku, czyli ulegnie wymyciu lub ulotni się w formie gazowych związków azotu do atmosfery. Przykładowo ze 120 kg N/ha, zastosowanego pod buraki cukrowe, aż 33 kg N/ha może ulec całkowitej stracie. Jak łatwo zauważyć, jest to wartość równoważna 100 kg saletry amonowej. Warto więc policzyć koszty w skali gospodarstwa.
Więcej na ten temat można przeczytać na łamach czasopisma Agrotechnika w nr 12/2014 str. 12