Ceny surowców rolnych na świecie w kwietniu były najniższe od prawie czterech i pół roku. W czwartek 7.05 Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) opublikowała szacunki cen surowców rolnych w kwietniu 2015 r. oraz kolejne prognozy dotyczące zbiorów zbóż w 2015 r.
Światowy indeks cen żywności FAO w kwietniu obniżył się do poziomu 171,0 pkt. wobec 173,1 pkt. w marcu. Tym samym ceny surowców rolnych na świecie osiągnęły najniższy poziom od czerwca 2010 r. Zboża były przeciętnie jeszcze tańsze niż surowce rolne ogółem. Indeks ich cen wyniósł 167,6 pkt. wobec 169,8 pkt. w marcu i 209,2 pkt. w kwietniu 2014 r. Oznacza to, że w kwietniu na świecie zboża były przeciętnie o prawie 20% tańsze niż przed rokiem. To duży spadek, ale warto zauważyć, że w tym samym czasie jeszcze bardziej potaniały oleiste (24%), cukier (26%) oraz produkty mleczarskie (31%). Mniejszy w skali roku był jedynie spadek cen mięsa (6%).