StoryEditor

Ile warta jest słoma?

21.05.2020., 00:00h

Wielu rolników po zbiorze kukurydzy na ziarno skłania się do sprzedaży słomy prosto z pola. Czy to się opłaca?

Po sprzedanej słomie zostaje luka w bilansie składników pokarmowych, którą trzeba uzupełnić nawozami. Jednym z podstawowych pierwiastków zawartych w resztkach pożniwnych jest potas. Odpowiada on za efektywność nawożenia azotem oraz chroni rośliny przed stresem, np. suszą.

Słoma jest źródłem materii organicznej i ma szczególne znaczenie w gospodarstwach, które nie stosują obornika i poplonów. Ubytki materii organicznej, a do takich prowadzi uprawa większości gatunków roślin rolniczych, można ograniczać poprzez zagospodarowywanie właśnie resztek pożniwnych. Aby nawożenie resztkami było efektywne, trzeba pomóc w ich rozkładzie. Jednym z rozwiązań jest zastosowanie azotu na słomę. Można także użyć wapna albo preparatów mikrobiologicznych.

Tabela. Szacunkowa wartość słomy w oparciu o ceny trzech podstawowych składników pokarmowych*
Słoma Plon słomy (t/ha) N P2O5 K2O Szacunkowa wartość słomy z 1 ha
kg N/t kg N/ha zł/kg N zł/ha kg P2O5/t kg P2O5/ha zł/kg P2O5 zł/ha kg K2O/t kg K2O/ha zł/kg K2O zł/ha
Zbożowa 8 5 40 3,5 140 3 24 5 120 16 128 2,5 320 580
Rzepakowa 8 12 96 3,5 336 6 48 5 240 30 240 2,5 600 1176
Kukurydziana 10 10 100 3,5 350 4 40 5 200 20 200 2,5 500 1050

* Przy wyliczeniu wartości słomy wzięto pod uwagę cenę N – 3,5 zł/kg, P – 5 zł/kg, K – 2,50 zł/kg. Do tego należy doliczyć wartość takich składników jak: magnez, wapń, siarka, mikroelementy, których wartość jest trudniejsza do wyliczenia nie wspominając o materii organicznej.

22. listopad 2024 20:07