Wg prognoz FAO, opublikowanych w maju br., światowe zużycie olejów roślinnych i tłuszczów w bieżącym sezonie 2014/15 zwiększy się o 2,5% w stosunku do sezonu wcześniejszego, tj. do blisko 204 mln t. Wzrost ten będzie słabszy niż w poprzednich latach, przede wszystkim ze względu na wyhamowanie popytu na biodiesel.
Eksperci FAO zwracają uwagę, że w UE, która należy do czołówki światowych producentów i konsumentów biodiesla, obowiązkowy udział biokomponentów w zużyciu paliw płynnych nie zwiększa się. W niektórych krajach promowane są alternatywne surowce do produkcji biodiesla, takie jak zużyte oleje.
W regionach, gdzie zapotrzebowanie na biopaliwa w mniejszym stopniu opiera się na wymogach prawnych, a w większym na relacjach cenowych (biopaliw i paliw kopalnych), spadek światowych cen ropy naftowej i zmniejszenie konkurencyjności cenowej biodiesla przyczyniły się do obniżenia zapotrzebowania na biopaliwa, a w konsekwencji na oleje roślinne. Powyższe dotyczy m.in. Indonezji, Malezji i Argentyny.
Niektóre państwa, aby utrzymać popyt na oleje/tłuszcze, podjęły działania mające na celu wprowadzenie nowych mechanizmów wsparcia i zwiększenie poziomu zużycia biodiesla. Na te kroki zdecydowały się m.in. Argentyna, Brazylia i Indie. Podjęcie podobnych działań rozważają m.in. Filipiny i Korea.