W trakcie jubileuszowej piątej edycji „Biogazowej Kukurydzy” w gospodarstwie braci Olkowskich w Pienicach (woj. mazowieckie) odbył się pierwszy w kraju pokaz balotowania zielonki z kukurydzy z wykorzystaniem prasy Goweil Vario-Master.
Właścicielem tej unikatowej, najnowocześniejszej obecnie w Europie prasy jest Grupa Paszowa Agrohurt z Andrzejewa. Do tej pory w ramach podpisanych umów z cukrowniami świadczyła usługi w zakresie balotowania wysłodków buraczanych. W Pienicach zademonstrowano jej przydatność do formowania bel zielonki z kukurydzy z przeznaczeniem na kiszonkę.
Przybyli do Pienic rolnicy mieli okazję obejrzeć zbiór kukurydzy za pomocą sieczkarni zbierających Claas i John Deere oraz balotowanie zebranej masy za pomocą prasoowijarki Goweil Vario-Master.
Zebrana masa kukurydzy jest wyładowywana z przyczepy do kosza przyjęciowego prasy. Dwa podłogowe przenośniki listwowe transportują je do podajników ślimakowych, które kierują ją do komory prasowania. Uformowana w komorze prasowania bela zielonki jest 6-krotnie owijana siatką, następnie trafia na owijarkę, gdzie następuje jej 26-krotne szczelne owinięcie folią. Owinięta folią bela spada z pochylni na ziemię.