Spadkowe tendencje światowych cen nasion oleistych oraz produktów będących wynikiem ich przerobu są obserwowane od sezonu 2013/14 (październik 2013-wrzesień 2014). Do obniżek cen przyczynił się szereg czynników, w tym m.in. duża podaż eksportowa, przejściowe wyhamowanie popytu importowego oraz wzrost zapasów.
Wg FAO, w bieżącym sezonie 2014/15 nastąpiła dalsza poprawa relacji podażowo-popytowych na światowym rynku oleistych. Zwłaszcza w przypadku soi, której zbiory zarówno w Stanach Zjednoczonych, jak i w Ameryce Południowej były/są bardzo wysokie, bilans jest wyraźnie nadwyżkowy.
Dane FAO wskazują, że w kwietniu br. wskaźniki światowych cen nasion oleistych i olejów były o 24% niższe niż przed rokiem. Oznacza to, że obecnie ich wartość jest najniższa od 5 lat. W przypadku śrut, w kwietniu br. wskaźniki ich cen były o 32% niższe niż przed rokiem i zarazem najniższej od 6 lat. Warto dodać, że przyczyna˛ obserwowanych obecnie niskich cen śrut jest również duża podaż zbóż paszowych na świecie. Z kolei w kierunku spadku cen olejów/tłuszczów oddziaływała obniżka cen ropy naftowej, która spowodowała spadek popytu na biopaliwa produkowane z olejów roślinnych (zwłaszcza palmowego).
Wg ekspertów FAO, w kolejnych miesiącach presję na dalsze spadki cen może wywierać duża podaż soi oraz wysokie zasiewy soi pod tegoroczne zbiory w Stanach Zjednoczonych.