W 2014 r. za sprawą bardzo dużego eksportu pszenicy na Bliski Wschód i do Afryki, całkowity eksport zbóż z Polski wyniósł prawie 5,5 mln t. Przyrost sprzedaży zagranicznej pszenicy był tak duży, że sam pokrywa ponad 2/3 spadku eksportu wszystkich towarów rolno-spożywczych do Rosji.
Według wstępnych danych MF (za: MRiRW) eksport produktów rolno-spożywczych (CN 01-24) z Polski w 2014 r. zwiększył się o 4,5% do 21,3 mld EUR. To pozytywna informacja, jeśli weźmiemy pod uwagę problemy związane z handlem z partnerami we Wschodniej Europie. Eksport do Rosji spadł o 30% (376 mln EUR), a eksport na Ukrainę o 22% (100 mln EUR).
W tym kontekście bardzo interesująco prezentują się wyniki eksportu zbóż. Przede wszystkim zanotowano imponujące wyniki sprzedaży pszenicy. Zboże to jest bardzo poszukiwane na rynkach światowych, a Polska produkuje go coraz więcej, do tego dobrej jakości. Wartość eksportu pszenicy wzrosła w 2014 r. aż o 71%, czyli o 254 mln EUR, do 612 mln EUR. Można zauważyć, że sam wzrost eksportu pszenicy wyrównał w 2/3 spadek sprzedaży wszystkich towarów rolno-spożywczych do Rosji. Wolumen eksportu wzrósł jeszcze bardziej, bo o 89%, do 3,2 mln t.
Istotne zmiany zaszły również w kierunkach eksportu naszego najważniejszego rodzaju zbóż. Znacznie większa część ziarna wypływa z naszego kraju na Bliski Wschód i do Północnej Afryki, ale również w odleglejsze miejsca jak np. Afryka Wschodnia i Południowa. Największym odbiorcą w ubiegłym roku stała się Arabia Saudyjska, do której trafiło 882 tys. t pszenicy, czyli trzykrotnie więcej niż w 2013 r. Na drugim miejscu z wolumenem 849 tys. t uplasował się tradycyjnie nasz największy odbiorca, czyli Niemcy, którzy zwiększyli import o 34%. Kraje Afryki Północnej, Maroko, Algieria i Egipt, zajmują w tym zestawieniu miejsca 3, 4 i 6, z importem odpowiednio 408, 243 i 87 tys. t. Nowym kierunkiem eksportu są kraje Afryki Subsaharyjskiej, Kenia, do których łącznie wypłynęło ponad 350 tys. t polskiej pszenicy. Duże wzrosty zanotowały również produkty objęte kodem CN 1008, czyli pszenżyto oraz w mniejszym zakresie proso i gryka. Sprzedany w 2014 r. za granice wolumen wyniósł 470 tys. t i był większy niż rok wcześniej o 252 tys. t (116%). Jak wynika z danych szczegółowych Eurostatu, sprzedaż tych produktów była napędzana w największym stopniu przez wywóz pszenżyta do Niemiec.
Jednakże, co również interesujące, obniżył się, czasami dosyć wyraźnie, eksport ziarna innych rodzajów zbóż. Największy spadek procentowy (48%) zanotował jęczmień, którego produkcja w sezonie 2013/14 była stosunkowo niewielka. Duże spadki dotyczyły również owsa (38%) oraz kukurydzy (15%). W całym 2014 r. kukurydzy wyeksportowano 789 tys. t, żyta 826 tys. t (-9%), a jęczmienia 152 tys. t. Dzięki dużemu eksportowi pszenicy, całkowity eksport zbóż (CN 10) w 2014 r. wyniósł 5,49 mln t i był o 1,38 mln t (34%) większy niż rok wcześniej. Wartość tego eksportu ukształtowała się na poziomie 1,02 mld EUR i była o 21% wyższa.