StoryEditor

Dolistne dokarmianie pszenicy ozimej

21.05.2020., 00:00h

Prawidłowa strategia nawożenia pszenicy ozimej, podobnie jak innych roślin uprawnych, nie powinna opierać się tylko na doglebowym stosowaniu nawozów. Równie ważne jest dokarmianie roślin przez liście.

Ma to szczególne znaczenie w obecnym sezonie wegetacyjnym, w którym wydłużająca się jesień i łagodny początek zimy (artykuł oddano do druku w pierwszej dekadzie lutego) sprawiły, że rośliny nie weszły w spoczynek zimowy tylko cały czas wegetowały. Oczywiście tempo wegetacji było bardzo powolne (krótki dzień, a także zimna mokra gleba nie sprzyja dobremu funkcjonowaniu systemu korzeniowego), tym nie mniej bardzo często prowadziło to do spadku koncentracji składników pokarmowych w roślinach.

W następstwie takich warunków w niektórych łanach można było zaobserwować objawy niedoboru składników pokarmowych, głównie azotu. W pierwszej kolejności dotyczyło to plantacji bardzo dobrze, czy nadmiernie rozkrzewionych (większe potrzeby pokarmowe), które były uprawiane w stanowiskach o niskiej podaży tego składnika. Na tych plantacjach pierwsze symptomy niedożywienia roślin azotem można było zaobserwować już w okresie jesiennym. Taki stan rzeczy sprawia, że w okresie wiosennym priorytetem staje się w miarę szybka regeneracja roślin po zimie. Przy czym trzeba mieć świadomość, że nie dotyczy to tylko łanów z wyraźnymi objawami niedoboru, gdyż spadek koncentracji składników w roślinach, nawet gdy jest wizualnie niewidoczny (niedobór utajony), skutkuje spowolnionym wzrostem w początkowym okresie wegetacji, a także słabszym zawiązywaniem organów plonotwórczych. Zatem w łanach słabo rozkrzewionych jesienią (późne siewy po kukurydzy czy burakach) rośliny nie są w stanie wytworzyć odpowiedniej ilości mocnych (z dobrze rozwiniętym systemem korzeniowym) źdźbeł kłosonośnych. Natomiast rośliny dobrze czy nadmiernie rozkrzewione mają już zawiązek kłosa, który powstaje w stadium BBCH 25 (pełnia krzewienia). Dlatego deficyt składników w tych roślinach w pierwszej kolejności zmniejsza potencjał plonotwórczy łanu na skutek ograniczenia możliwości zawiązywania ziarniaków w kłosie.

Więcej na ten temat można przeczytać na łamach czasopisma Agrotechnika w nr 3/2015 str. 21

21. wrzesień 2024 06:41