W przededniu pierwszego, majowego weekendu minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki spotkał się z dziennikarzami w gospodarstwie agroturystycznym „Ziołowy Zakątek” na Podlasiu.
– Mamy w Polsce ponad 8 tysięcy takich gospodarstw, które posiadają łącznie, do dyspozycji turystów, ponad 84,5 tysiąca miejsc noclegowych – poinformował minister.
– Uważam, że jeszcze zbyt mało wykorzystujemy te możliwości wypoczynku – dodał szef resortu, zwracając jednocześnie uwagę, że choć dopiero tylko 7% stanowili turyści zagraniczni, głównie z Niemiec i Wielkiej Brytanii, to jest szansa na zwiększenie tej liczby.
– Tylko w ramach działań realizowanych w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 zrealizowano prawie 30 tys. projektów na działania związane ze wsparciem turystyki wiejskiej i agroturystyki wraz z infrastrukturą okołoturystyczną na łączną kwotę prawie 5 mld zł – dodał minister Sawicki.
Również w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 istnieje możliwość otrzymania wsparcia finansowego na przedsięwzięcia powiązane bezpośrednio lub pośrednio z rozwojem turystyki wiejskiej. Będzie to możliwe w ramach priorytetu 6: „Zwiększanie włączenia społecznego, ograniczanie ubóstwa i promowanie rozwoju gospodarczego na obszarach wiejskich”. Zaprojektowano m.in. trzy działania, które mogą służyć turystyce wiejskiej: Premie na rozpoczęcie działalności pozarolniczej, Podstawowe usługi i odnowa wsi na obszarach wiejskich oraz Leader.
Obecnie największą bazą dysponują województwa: małopolskie oraz podkarpackie i warmińsko-mazurskie. W roku ubiegłym z noclegów u rolników skorzystało ponad 612 tysięcy osób, wśród których
– Będziemy prowadzili kampanię promocyjną – Hity turystyki wiejskiej – poinformował minister. Kampania planowana jest na dwa miesiące i będzie zachęcała do wypoczynku na wsi. Temu tematowi poświęcona będzie specjalna konferencja przewidziana na połowę maja br.
– Agroturystyka to także turystyka kulinarna – zwrócił uwagę minister dodając, że – od pierwszego stycznia 2016 roku wejdą w życie nowe regulacje prawne dotyczące sprzedaży bezpośredniej. Dzięki temu rolnicy będą mogli sprzedawać w swoich gospodarstwach przetworzone produkty, co wzbogaci też ofertę agroturystyczną.