Składowanie zbóż w nowoczesnym i dobrze przygotowanym magazynie nie gwarantuje w pełni bezpieczeństwa. W każdej chwili przechowywany surowiec może zostać zasiedlony przez różne szkodniki. Na co należy zwracać uwagę, aby wcześnie wykryć zagrożenie i ograniczyć jego negatywne następstwa?
Szkodniki w magazynie nie biorą się z niczego. Bardzo często są już obecne w obiekcie, ale niezauważane. Do „czystego” i wolnego od nich obiektu przedostają się zwykle z innego magazynu wraz z zasiedlonym surowcem, na opakowaniach, środkach transportu bądź przechodząc lub przelatując z jednego magazynu do drugiego. W poszukiwaniu nowych miejsc do żerowania, rozwoju i składania jaj potrafią przemierzyć znaczne odległości. Źródłem szkodników magazynowych może być kombajn zbożowy. W czasie magazynowania między kolejnymi żniwami na znajdujących się w jego wnętrzu resztkach ziarna czy nasion mogą żerować, rozwijać się i rozmnażać różne szkodniki, które wraz z pierwszym pokosem trafiają do magazynu.
Więcej na ten temat można przeczytać na łamach czasopisma Agrotechnika w nr 6/2015 str. 46