W pierwszej połowie września GUS przedstawił opracowanie pt. ”Charakterystyka gospodarstw rolnych w 2013 r.”. W publikacji tej dokonano analizy gospodarstw rolnych, uwzględniając m.in. grupy obszarowe użytków rolnych, rodzaj prowadzonej działalności, skalę upraw, wyposażenie gospodarstw w ciągniki i maszyny rolnicze, etc. Publikacja ta ma charakter regularny, pozwala na obserwowanie zmian zachodzących w strukturze polskich gospodarstw w okresie trzyletnim.
W 2013 r. uprawą rzepaku i rzepiku zajmowało się 88,5 tys. gospodarstw, tj. o 4,1 tys. więcej (4,8%) niż w 2010 roku. Najwięcej z nich było zlokalizowanych w województwach: lubelskim (15,3%), dolnośląskim (14,6%), kujawsko-pomorskim (11,6%), wielkopolskim (8,5%) i opolskim (8,5%). Z kolei najmniejszy odsetek gospodarstw uprawiających rzepak zanotowano w województwach małopolskim (0,9%) i podlaskim (1,3%).
Wg GUS, powierzchnia upraw rzepaku w 2013 r. wyniosła blisko 921 tys. ha i była o prawie 25 tys. ha większa (2,6%) od areału zasiewów przedstawionego w spisie rolnym z 2010 roku. Średnia powierzchnia upraw w gospodarstwie wyniosła 10,4 ha.