Już wyjaśniamy: od 16 stycznia do 13 lutego w Nuvola Lavazza w Turynie, czyli w siedzibie firmy Lavazza, można zobaczyć wystawę kombajnów do zbioru kawy, stworzoną przez osiemnastu studentów Master in Transportation Design IED Turin (Mistrz transportu i projektowania samochodów). Te zaawansowane, przyszłościowe projekty powstały we współpracy z CNH Industrial i Lavazza Group. Chodzi o to jak może wyglądać przyszłość zbioru kawy, mając na uwadze zasady zrównoważonego rozwoju.
Zbiór kawy w trudnym terenie
Na wystawie jest sześć zaawansowanych grafik tzw. renderów, które stworzyła wspomniana grupa studentów (z Chin, Hiszpanii, Indii, Kolumbii, Szwajcarii, Tajwanu i Włoch). Zostali podzieleni na sześć zespołów pracujących pod kierunkiem Davida Wilkie i Guido Bianco z CNH Industrial Design oraz Floriana Seidla, kierownika ds. projektowania Grupy Lavazza. Celem był półprzemysłowy zbiór kawy na małą skalę. Co ważne, sprzęt ma sobie poradzić ze znacznymi wysokościami i pochyłościami terenu.
Studenci są otwarci na nowe technologie
"Projekt – podkreśla Florian Seidl, kierownik ds. wzornictwa Grupy Lavazza – stanowił wspaniałą okazję do dyskusji, która dzięki szerokiej gamie wskazówek i pomysłów pozwoliła poszerzyć nasze spojrzenie na nowe perspektywy. Odkrycie, w jaki sposób studenci mogli zbadać i odpowiedzieć na potrzeby, które stopniowo pojawiły się w kontekście zbierania kawy, było fantastycznym doświadczeniem i źródłem nowych inspiracji".
"Centrum Wzornictwa Przemysłowego CNH wraz z Lavazzą nawiązało współpracę z Europejskim Instytutem Wzornictwa, aby dać studentom możliwość odkrycia rozwiązań dla przemysłowego zbioru kawy – powiedział David Wilkie, kierownik działu wzornictwa w CNH Industrial. Młodzi studenci otwarci na nowe technologie są kluczem do przyszłości, bo mogą generować nowe pomysły, w tym do zbierania kawy".
Badanie układów i rozwiązań technicznych
Propozycje koncentrują się na rozbiórce maszyn o znacznych rozmiarach, aby dostosować je do mniejszych plantacji. Ten typ sprzętu może zebrać nawet 70 procent ziaren kawy, w porównaniu z tradycyjnymi maszynami do zbioru używanymi na standardowych plantacjach. Nie jest to prosta operacja stylizacji na istniejącym projekcie, ale badanie i definiowanie innowacyjnych układów i rozwiązań technicznych, a także inteligentnego napędu i materiałów o mniejszym wpływie na środowisko. Dobrnęliśmy do końca niniejszego doniesienia, więc teraz możemy skosztować kawę – oczywiście Lavazza.
opr. Jan Józefowicz, fot. CNH Industrial