StoryEditor

Nawozy z lokalnej biogazowni według naukowców z Uniwersytetu Przyrodnicznego w Poznaniu

Poznańscy naukowcy analizowali możliwość wykorzystania blisko 20 rodzajów pofermentu, czyli produktu ubocznego z biogazowni. Czy zamiast stosowania drogich nawozów sztucznych, warto postawić na nawozy naturalne?

03.09.2024., 06:00h

Wpływ zmian klimatycznych na rolnictwo

Jak na dłoni widać, że zmiany klimatu, ale też i polityczno-społeczne, sprawiają, że przed rolnictwem stają coraz większe wyzwania. Z jednej strony problemem jest walka z coraz bardziej dotkliwymi suszami, która wymaga poszukiwania rozwiązań pozwalających utrzymać a nawet zwiększyć żyzność gleb. Z drugiej dokuczają przerwane łańcuchy dostaw, powodujące mocny wzrost cen maszyn czy nawozów, które mogą pomagać w osiągnięciu wyższych plonów.

image
Biogazownie pozwalają zagospodarować odpady organiczne.
FOTO: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Specjaliści poszukują optymalizacji procesu nawożenia

Odpowiedzią są powstające w Polsce biogazownie, które:

► pozwalają zagospodarować odpady organiczne (zmniejszając liczbę tego co wcześniej trafiłoby na śmietnik),

► produkują biogaz ("zielone" źródła energii, alternatywne dla ropy czy węgla),

► ale wytwarzają także poferment (materiał, który możemy poddać recyklingowi).

image
Biogazownie pozwalają zagospodarować odpady organiczne.
FOTO: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Cenny produkt uboczny biogazowni

Tymczasem poznańscy naukowcy analizowali możliwość wykorzystania blisko 20 rodzajów tego produktu ubocznego biogazowni. Czy drogie nawozy możemy stworzyć lokalnie, w dodatku stosując tzw. podwójny recykling i zagospodarowując niepotrzebne odpady, jednocześnie wspomagając wzrost uprawianych roślin?

Wyjaśnia to prof. Witold Grzebisz z Katedry Chemii Rolnej i Biogeochemii Środowiska Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na poniższym filmie

Najlepsi z natury 2.0

Film został zrealizowany w ramach projektu "Najlepsi z natury 2.0. Zintegrowany Program Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu". Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Działanie 3.5 Kompleksowe programy szkół wyższych.

źródło: prof. Witold Grzebisz, Wydział Rolnictwa, Ogrodnictwa i Biotechnologii UPP, oprac. Jan Józefowicz

16. wrzesień 2024 18:56