Chouette wykorzystuje technologię sztucznej inteligencji (AI) do analizowania obrazów przechwyconych przez kamery w celu wykrycia chorób i wigoru roślin. Na podstawie analizy danych tworzy optymalną ilość rozpylanych środków chemicznych za pomocą precyzyjnych algorytmów.
Ograniczenie zużycia pestycydów
Nadmierne stosowanie agrochemikaliów degraduje glebę, wodę i atmosferę. W ramach zmniejszenia wpływu na środowisko i osiągnięcia zrównoważonej produkcji żywności ustalono, aby do 2030 r. w Europie zmniejszyć stosowanie pestycydów o 50%. W ostatnich latach zmiany klimatyczne zwiększyły występowanie chorób w winnicach w Europie, które poważnie wpływają na jakość i plony winogron.
Zaawansowane technologie
Firma Chouette opracowała unikalne rozwiązania związane ze sztuczną inteligencją i algorytmy do analizy zdjęć wykonanych z dronów i czujników na ciągnikach w celu wykrycia chorób i map wigoru roślin. Dzięki temu Chouette może tworzyć mapy dozowania, które po przesłaniu do maszyny mogą zoptymalizować wykorzystanie środków produkcji. Korzystając z mapy, hodowcy mogą skutecznie zapobiegać rozprzestrzenianiu się chorób i minimalizować użycie środków chemicznych, zmniejszając w ten sposób wpływ na środowisko i koszty.
Przez inwestycje w obiecujące startupy, Kubota kontynuuje rozwój zaawansowanych technologii dla przemysłu winiarskiego, aby pomóc rolnikom w zmniejszeniu wpływu na środowisko i poprawić zarządzanie ich działalnością.
opr. Jan Józefowicz, źródło: Kubota