Dobra jakość trawy ciętej na kiszonkę zależy w dużym stopniu od sprzętu zbierającego, w tym ostrości noży. Pöttinger proponuje rozwiązania Toro, Jumbo, Impress, Twinblade i Autocut.
Dobrze pocięta trawa jest jednym z czynników wpływających na kiszonkę dobrej jakości. Optymalna długość ściętej trawy dla przeżuwaczy wynosi w przedziale około 20 do 60 mm. Im wyższy udział krótkich cząstek w segmencie do 60 mm, tym lepsza efektywność paszy.
Pöttinger informuje, że swoimi maszynami jest w stanie pociąć zebraną trawę na odcinki ok. 36 mm długości. Taką charakterystykę ma:
przyczepy samozbierające Torro i Jumbo oferują teoretyczną długość cięcia 34 mm.
Według badań austriackiego instytutu badawczego JR Josephinum Research Wieselburg, w tych maszynach rozkład częstotliwości cząstek o długości poniżej 40 mm wynosi 86 procent, a przy długościach cząstek 40 – 80 mm ok. 11 procent.
Idealne cięcie
Tylko ostre noże tnące gwarantują optymalną jakość cięcia, mniejsze zużycie energii i zwiększoną przepustowość zbieranej biomasy.
Podczas intensywnej pracy prasy ostrość noży tnących stale się zmniejsza. Pöttinger proponuje dwustronne noże Twinblade, które mogą być przekładane bez użycia narzędzi. Wbudowane są one m.in. w prasę Impress.
Ponadto, o ostrzenie noży troszczy się automatyczny system Autocut. Rozwiązanie wbudowane jest w przystawkę przyczepy samozbierającej. Proces ostrzenia można załączyć podczas przerwy w pracy – traktorzysta musi dzięki temu czyścić i ostrzyć noży po długim dniu pracy. W rezultacie zapotrzebowanie na moc przy zbiorze i przygotowaniu kiszonki, a tym samym zużycie paliwa, jest nawet o 20 procent niższe –informuje Pöttinger.
opr. pł fot. firmowe
1 z 3
Autor: fot. firmowe
Prasa Pöttinger Impress 155 V.
Autor: dr Piotr Łuczak
Były red. nacz. magazynu Profi, Tygodnika Rolniczego i portalu agrarlex.pl, były zastępca red. nacz. top agrar Polska, ekonomista, specjalista w zakresie ekonomiki rolnictwa