r e k l a m a

Partner serwisu

Technologia Claas Shredlage w opinii rolników

Technologia Claas Shredlage w opinii rolników

Od zeszłorocznej jesieni, pracownicy Claas Polska wraz z rolnikami testują praktyczne zastosowanie technologii Shredlage. Przedstawiamy opinię kilku rolników, którzy do przygotowania kiszonki z kukurydzy wykorzystali sieczkarnię Claas Jaguar 960 z tym systemem.

r e k l a m a

Technologia zza Wielkiej Wody

Shredlage to szeroko stosowana w USA metoda kondycjonowania kukurydzy na kiszonkę. Rośliny są cięte na odcinki o długości od 26 do 30 milimetrów. Zastosowanie tak przygotowanej kiszonki z kukurydzy jako bazy dla paszy TMR pozwala zrezygnować z dodatku słomy. Długie frakcje kukurydzy zapewniają dobrą strukturę TMR, a rezygnacja z dodatku słomy pozwala na podniesienie bilansu energetycznego paszy. Rozdrabnianie w technologii Shredlage jest dokonywane przez dwa przeciwbieżne walce o specjalnie ukształtowanej powierzchni. Szczegółowe działanie systemu opisywaliśmy tutaj.

Więcej mleka

- Już pierwsze testy nowej technologii przeprowadzone 2012 przez Uniwersytet Wisconsin w USA wykazały, że Shredlage znacznie zwiększa efekt strukturalny kiszonki kukurydzianej w żwaczu krowy, a jednocześnie poprawia dostępność skrobi zawartej we wszystkich częściach rośliny. Mimo tego, że cięcie kiszonki jest dłuższe, pasza jest bardzo dobrze pobierana – mówić Jacek Rafalski, ze Stadniny Koni Nowe Jankowice.

– Efektem tego jest w naszym przypadku zwiększenie wydajności krów o 1,4l oraz poprawienie ich zdrowotności. Przyjazna dla krowich żołądków struktura kiszonki dodatkowo poprawia stan zdrowia zwierząt  – dodaje Jacek Rafalski.

Mniej słomy

Jednym z aspektów podkreślanych przez wszystkich testujących hodowców była redukcja ilości słomy w TMR nawet o połowę. Jak wskazuje Małgorzata Lisiecka z GR Tadeusz Lisiecki:

– Pomimo zmniejszenia ilości słomy, strukturę mieszanki i pobranie suchej masy oceniam na plus. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na udział procentowy tłuszczu 3,8 i białka 3,5.

Kwestie związane ze zużyciem słomy oraz jakością TMR zauważa także Katarzyna Trochowska ze Stadniny Koni Prudnik, która posiada obecnie około 700 krów mlecznych:

– O połowę zmniejszyliśmy zużycie słomy na farmie, a mimo to tłuszcz w mleku utrzymuje się wciąż na wysokim poziomie. Zmniejszenie dawek słomy w kiszonce przekłada się także na aspekt ekonomiczny.

Zdrowie i zadowolenie zwierząt

Poprawienie jakości rozdrobnienia ziarna wpływa na to, że nasze zwierzęta lepiej wykorzystują pobrany w trakcie skarmiania TMR - mówi Katarzyna Trochowska. Intensywne rozgniatanie materiału wielokrotnie zwiększa powierzchnię sieczki, co umożliwia znacznie lepszą fermentację bakteryjną w trakcie zakiszania, a przede wszystkim podczas trawienia w żwaczu krowy. Bardzo duże roztarcie ziarna zwiększa ilość dostępnej dla krowiego żołądka skrobi, która stanowi źródło energii. Dodatkowo zachodzi tutaj bardzo intensywna obróbka wzdłużna łodyg. Ma ona na celu zapewnienia silniejszego efektu rozwarstwienia strukturalnego kiszonki, a tym samym lepsze przeżuwanie.

opr. ap
fot. firmowe

Nie pozwól by omijały Cię najważniejsze wiadomości!

Bądź na bieżąco!

Zapisz się na newsletter

Zobacz także

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody