StoryEditorIle jest miodu w miodzie?

Jak rozpoznać, czy miód jest naturalny?

24.01.2023., 12:00h

Kiedyś każdy kupował go w sprawdzonym źródle, dziś można dostać go wszędzie. Mowa o miodzie, o którego składach krążą prawdziwe legendy. Pyszny, zdrowy i w pełni "miodowy" ma być każdy oferowany potencjalnemu klientowi. Miodową sprawę postanowił poruszyć Jordan Sycz z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, który przeprowadzi badania, udowadniające, ile miodu jest w miodzie.

Student z Wrocławia opracuje metodę weryfikacji miodu

Jordan Sycz jest doktorantem we wrocławskim Uniwersytecie Przyrodniczym, który otrzymał grant z Narodowego Centrum Badań o wartości 210 tys. zł. Naukowiec przeprowadzi badania, umożliwiające mu wynalezienie metody weryfikacji składu miodów i ułatwiające ustalenie pochodzenia geograficznego słodkiego płynu.

Miód naturalny nienaturalny?

Wielu producentów zajmujących się sprzedażą miodów zapewnia, że ich wyrób jest w 100% naturalny, nie zawiera sztucznych składników, a pszczoły, które go zbierały, nie miały dostępu do sztucznych pyłków. Nic bardziej mylnego. Do najpopularniejszych ulepszeń miodów zalicza się:

  • dodatek substancji wzbogacających smak i zapach,
  • zastępowanie surowców wyjściowych odpowiednikami gorszej jakości.

W jaki sposób zostanie przeprowadzone badanie?

Jordan Sycz będzie badał skład chemiczny miodu na każdym etapie jego produkcji, co umożliwi mu wynalezienie dokładnej metody weryfikacji. Ponadto naukowiec skupi się na analizie przetwarzania pyłku przez pszczoły oraz na różnicach w profilach lotnych miodów. Sycz poruszy również kwestię wykrywania zafałszowań w złożonych matrycach miodów wzbogaconych i ziołomiodów.

Jak poinformował doktorant, w ostatnim czasie kwestia zafałszowań tzw. miodów wzbogacanych jest szczególnie głośna. Pszczoły, wytwarzające ziołomiody są karmione syropem cukrowym, dodatkami hydrolizatów ziołowych, czy olejków eterycznych powstających z roślin olejkodajnych.

Skład, których miodów jest najczęściej fałszowany?

Badania, których głównym celem będzie dostarczenie wiedzy na temat związków markerowych i specyficznych profili chemicznych, zostaną przeprowadzone na najczęściej fałszowanych miodach, czyli:

  • rzepakowym,
  • wrzosowym,
  • gryczanym,
  • spadziowym,
  • akacjowym,
  • nawłociowym,
  • faceliowym,
  • lipowym.

Jaki będzie finał badań?

Na zakończenie prowadzonych przez Jordana Sycza badań, o czym poinformował sam doktorant, ma powstać panel sensoryczny, dzięki któremu będzie mogła zostać zbadana korelacja wpływu wybranych lotnych związków markerowych na smak oraz zapach autentycznych miodów naturalnych, a także miodów wzbogaconych i ziołomiodów.

Jak rozpoznać w domu, że miód jest naturalny?

O autentyczności kupionego przez nas miodu z pewnością świadczy jego konsystencja. Chcąc sprawdzić, czy produkt nie zawiera w sobie sztucznego cukru i ulepszaczy, powinniśmy wylać go łyżeczką na talerz, jeśli rozleje się po powierzchni, będzie to oznaczało, że jego skład jest zafałszowany, jeśli będzie rozlewał się w kształt stożka, to będzie naturalny.

Warto zwrócić również uwagę na etykietę, która na każdym miodzie znaleźć się powinna, jeśli w jego składzie znajdują się substancje takie jak: syrop glukozowo-fruktozowy, cukier czy słodziki, lepiej poszukać zdrowszego zamiennika.

oprac. Justyna Czupryniak

źródło: PAP

fot. envatoelements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 08:43