StoryEditor

Technologia Claas Shredlage w opinii rolników

Od zeszłorocznej jesieni, pracownicy Claas Polska wraz z rolnikami testują praktyczne zastosowanie technologii Shredlage. Przedstawiamy opinię kilku rolników, którzy do przygotowania kiszonki z kukurydzy wykorzystali sieczkarnię Claas Jaguar 960 z tym systemem.

25.08.2021., 00:00h

Technologia zza Wielkiej Wody

Shredlage to szeroko stosowana w USA metoda kondycjonowania kukurydzy na kiszonkę. Rośliny są cięte na odcinki o długości od 26 do 30 milimetrów. Zastosowanie tak przygotowanej kiszonki z kukurydzy jako bazy dla paszy TMR pozwala zrezygnować z dodatku słomy. Długie frakcje kukurydzy zapewniają dobrą strukturę TMR, a rezygnacja z dodatku słomy pozwala na podniesienie bilansu energetycznego paszy. Rozdrabnianie w technologii Shredlage jest dokonywane przez dwa przeciwbieżne walce o specjalnie ukształtowanej powierzchni. Szczegółowe działanie systemu opisywaliśmy tutaj.

Więcej mleka

- Już pierwsze testy nowej technologii przeprowadzone 2012 przez Uniwersytet Wisconsin w USA wykazały, że Shredlage znacznie zwiększa efekt strukturalny kiszonki kukurydzianej w żwaczu krowy, a jednocześnie poprawia dostępność skrobi zawartej we wszystkich częściach rośliny. Mimo tego, że cięcie kiszonki jest dłuższe, pasza jest bardzo dobrze pobierana – mówić Jacek Rafalski, ze Stadniny Koni Nowe Jankowice.

– Efektem tego jest w naszym przypadku zwiększenie wydajności krów o 1,4l oraz poprawienie ich zdrowotności. Przyjazna dla krowich żołądków struktura kiszonki dodatkowo poprawia stan zdrowia zwierząt  – dodaje Jacek Rafalski.

Mniej słomy

Jednym z aspektów podkreślanych przez wszystkich testujących hodowców była redukcja ilości słomy w TMR nawet o połowę. Jak wskazuje Małgorzata Lisiecka z GR Tadeusz Lisiecki:

– Pomimo zmniejszenia ilości słomy, strukturę mieszanki i pobranie suchej masy oceniam na plus. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na udział procentowy tłuszczu 3,8 i białka 3,5.

Kwestie związane ze zużyciem słomy oraz jakością TMR zauważa także Katarzyna Trochowska ze Stadniny Koni Prudnik, która posiada obecnie około 700 krów mlecznych:

– O połowę zmniejszyliśmy zużycie słomy na farmie, a mimo to tłuszcz w mleku utrzymuje się wciąż na wysokim poziomie. Zmniejszenie dawek słomy w kiszonce przekłada się także na aspekt ekonomiczny.

Zdrowie i zadowolenie zwierząt

Poprawienie jakości rozdrobnienia ziarna wpływa na to, że nasze zwierzęta lepiej wykorzystują pobrany w trakcie skarmiania TMR - mówi Katarzyna Trochowska. Intensywne rozgniatanie materiału wielokrotnie zwiększa powierzchnię sieczki, co umożliwia znacznie lepszą fermentację bakteryjną w trakcie zakiszania, a przede wszystkim podczas trawienia w żwaczu krowy. Bardzo duże roztarcie ziarna zwiększa ilość dostępnej dla krowiego żołądka skrobi, która stanowi źródło energii. Dodatkowo zachodzi tutaj bardzo intensywna obróbka wzdłużna łodyg. Ma ona na celu zapewnienia silniejszego efektu rozwarstwienia strukturalnego kiszonki, a tym samym lepsze przeżuwanie.

opr. ap
fot. firmowe
20. kwiecień 2024 07:41